Sunday, February 10, 2008

Шведски канелени кифлички



У нас с ентусиазъм се приема всичко, що е тестяно, и що е канелено. Затова идеята за тия шведски кифлички много ми допадна. Оказа се, че е имало защо - те са лесни и сравнително бързи за приготвяне, а стават доста на брой и много вкусни. Чудесни са за закуска!

За приготвянето им ще са ви необходими:
2 чаши прясно мляко
100 г. масло (което аз замених с 50:50 с масло + олио, тъй като маслото не ми достигна - сполучливо е и в този вариант)
2 пакетчета суха мая
1/2 ч.л. сол
2/3 чаша захар
5-6 чаши брашно - като за меко тесто

Както и:
за плънката - още 100 г. масло (не си и помисляйте да го замествате с олио - няма да стане)
1/2 чаша захар (аз сложих кафява, като половината от количеството беше от най-тъмната кафява, а другата половина - просто кафява. Предпочитам я, защото придава приятен карамелен вкус, но ако нямате, и обикновената бяла захар ще свърши работа)
2 ч.л. канела

и за намазване отгоре - 1 разбито яйце.

Приготвяне:
Разтопете маслото в микровълновата, добавете към него прясното мляко. Разбъркайте ги и сложете маята, а след това - солта и захарта.
Постепенно почвайте да добавяте брашното, като изсипвате по една чаша и добре разбърквате. Когато се оформи тестото, което вече не лепне, прехвърлете го на кухненския плот и доомесете на ръка още няколко минути.
(при мен тази работа свърши машината за хляб, за един 15 минутен цикъл "месене").

Ако ще правите кифличките веднага, продължете напред по следващите указания, като преди това оставете тестото да втаса за 45 минути, или докато удвои обема си. Ако пък идеята е да ги приготвите от вечерта за сутринта, сега е моментът да поставите тестото в купа, покрита с фолио, или в намаслен плик и да се отдадете на по-приятни занимания. На сутринта извадете тестото от хладилника и го оставете да почине двайсетина минути. След това начинът на действие е следния:

Пуснете фурната да загрява на 180*С.
Разделете тестото на две топки, всяка от които разточете в правоъгълна форма върху леко набрашнена повърхност. Нека правоъгълниците са не по-дебели от 0,5 см - моите бяха по-тънки, защото исках да получа по-малки кифлички.
Разтопете маслото за плънката в МВ (или на водна баня), добавете захарта и канелата и разбъркайте добре. С тази плънка обилно намажете разточеното тесто и завийте на руло.

Според това, колко големи искате да са важите кифлички, започнете да режете парченцата. От тази доза стандартно би трябвало да излязат 20 бр., но аз разполагам с форма за печене на кексчета с 12 гнезда, затова нарязах всяко руло на 12 парчета.

В гнездата на формата за печене поставете хартиени формички, наредете парченцата и намажете отгоре с разбитото яйце, като може да поръсите малко захар за разкош. Ако нямате форма за печене на кексчета, достатъчно е да наредите кифличките върху хартия за печене или в намаслена тавичка.

Пекат се около 20 минути и са готови веднага за сервиране! Ако останат, и студени са вкусни.

рецептата - с някои изменения, е от Mood Food Blog

No comments:

Search This Blog